Tuvhav

Konst och pedagogik

Estetiken i praktiken – min bok är här!

En dröm

Det är en vidunderlig känsla när något man tänkt och känt under en lång tid materialiseras i en form. Tiden, minnena, svårigheterna, glädjen, researchen, misströstan och alla dessa Jantar som suttit på min axel och ropat. Två år av intensivt arbete och över femtio års längtan efter att få skriva en bok. Kanske inte just den här boken men en längtan efter att få vara och bli sedd som en skrivande människa. Ja, nånstans har jag alltid varit det. Minns min allra första saga ”Droppen som föll och dog”, en alldeles säregen historia sedd inifrån en daggdroppe. Jag var typ 8 år när jag skrev den på pappas pappersblock som det står William Bennets skivbolag på. Ja skrivbolag inte skrivbolag.

Min syster sa alltid Eva skriver. Hon gillade det jag skrev, sa hon i alla fall. Men jag är fortfarande osäker på om hon ville skuffa över mig på skrivarsidan för att inte att konkurrera med henne om konstnärsskapet i familjen. Det får jag aldrig veta, bara ana. Men nu både skriver jag och får vara konstnär utan inblandning.

Vad handlar boken om?

Boken belyser estetik i förskolan utifrån de didaktiska frågorna. Den första delen Vad är estetik? redogör för estetik i stort men också för estetikens plats i förskolan. I den andra delen Varför behövs estetiken? får du stöd och argument för vikten av estetiken och hur den samspelar med förskolans uppdrag. I den tredje delen Hur gör vi med estetiken? presenteras stöd för undervisning, förhållningssätt och närmiljö. Här finns en många förslag på metoder, tekniker och övningar inom bild, form, foto, film och rörlig bild, dans, drama samt musik och sång.

Här kan du provläsa en del av innehållet i boken!

Boken är tänkt ge inspiration och motivation att utveckla de estetiska processerna och uttryckssätten på förskolan. Den ingår i Natur & Kulturs Förskoleserie.

Till boken hör också en studiehandledning samt pedagogiska planeringar för lera och ljud. Digitalt och kostnadsfritt på Natur & Kulturs hemsida nok.se.

Här kan du beställa boken!

Eva Tuvhav Gullberg

Konstnär, utbildare, projektledare och ateljerista. Jag arbetar med fortbildning i bildskapande, kreativitet och digitalitet. Skapar skulptur och objekt i lera, papper och återvinningsmaterial.

Dela inlägget

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Print

Du kanske också gillar...

2 reaktioner på ”Estetiken i praktiken – min bok är här!”

 1. Elnaz Rasoulineshat

  Hej!
  jag heter Eli och jag är konstnär.
  Jag behöver en plats för målning och jag kan hyra för kort tid.
  kan du hjälpa mig?
  tack

  1. Eva Tuvhav Gullberg

   Hej Eli,
   tyvärr inte.
   Hoppas du hittar det du söker.
   Med vänliga hälsningar
   Eva Tuvhav Gullberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen