Som pedagog och utbildare känns det viktigt att ta reda på var jag själv står i min pedagogiska grundsyn. Därför har jag frågat mig själv hur jag ser på kunskap, etik och människor? Vilken kunskap tycker jag saknas i förskola och skola för att vi ska forma ett gott samhälle? Vilka frågor brinner jag för och får mig att fortsätta att känna att det jag gör är meningsfullt.
Det känns särskilt viktigt att formulera mig eftersom jag arbetar med kreativitet, konst, estetik, sinnlighet, fantasi och lek. Mina kunskaper befinner sig ofta i det ordlösa, i lekfullheten, i det som inte går att ta på men som ändå känns, berör och upplevs. En del kallar det flum.
Just därför blir orden, språket, formuleringarna byggstenar som formar en medvetenhet i det jag gör. Det skapar en trygghet och en plattform för mitt arbete men också en spjutspets och sköld för att värna det kreativa fröet.
Så här presenterar jag nu Min pedagogiska grundsyn i fem delar.
- Kunskapssyn
- Etiksyn
- Människosyn
- Samhällssyn
- Synen på den pedagogiska situationen
Världen är föränderlig och så även jag och tar därför gärna in dina tankar, synvinklar och idéer på det jag skrivit. Att utvecklas tycker jag är vackert. Så tack för att du hjälper mig!
Lev väl!